21.5.08

Pasqua ortodoxa a Ca l'Indiano

Han passat tres setmanes des de la celebració de la Pasqua ortodoxa, i l'Indiano no n'havia parlat encara perquè en va quedar tant empatxat (físicament) que no tenia esma per escriure'n. La Pasqua fa tres setmanes? La diferència en les dates en què ho celebren els catòlics vé del fet que l'esglesia ortodoxa es regeix pel calendari julià, i no el gregorià, que és el nostre.

La Pasqua és la festa gran dels ortodoxos, més important encara per ells que el Nadal. Com tota gran festa digna de ser considerada com a tal, un gran sopar la culmina, el Dissabte Sant, tot celebrant l'anunci que Crist ha ressuscitat.


Es comença per un jolodiets, que es fa bullint peus, morro, i magre de ministre, durant un parell d'hores a foc lent amb llaurer, grans de pebre negre, ceba, i a última hora, unes rodanxes de pastanaga. En acabat es desossen els peus, i es trinxa la carn a talls petitets. Es posa en un motllo. S'hi aboca la gelatina de la cocció (havent-ne tret el greix), es deixa refredar, i se serveix fred. S'acompanya de salsa de rave picant -jrien-, ous durs pintats de Pasqua, i pa negre -borodinsky jleb- (de sègol i espècies) amb mantega -másla-. La combinació de tot plegat és veritablement deliciosa. Abans de començar, la tradició mana que cada comensal agafi un dels ous (de gallinaaa...) pintats, i el colpeji contra el del comensal que té al costat. L'ou (de gallinaaa...) que "guanya" (que no es trenca) és "indultat", i es consumeix l'endemà.


Els russos, en els grans sopars (i sovint també en els sopars quotidians) beuen vodka gelat. No només a l'inici o al final, sinó durant l'àpat. El vodka se serveix en gots petits, i abans de prendre'l d'una glopada, tots alhora, van brindant pels pares, fills, avis, néts, cuiners...i qui es posi per davant. Com que l'Indiano, en el seu temps, ja va passar la prova iniciática d'aquesta alegre celebració alcohòlica, la sogra li permet, darrerament, alternar, i fins i tot substituir, el vodka pel cava.


A continuació se serveix un zapiecanka que és un pastís de carn picada de porc i vedella, pa remullat amb llet, pastanaga i ceba, que es cou al forn. S'acompanya amb kasha. La kasha no és més que un dels cereals més utilitzats a Rússia, el blat negre, bullit i condimentat amb mantega i sal. Es pot acompanyar tot plegat de smetána, una crema àcida (molt semblant al sour cream anglosaxó). En aquest cas la N. va decidir fer una barreja de smetána i bolets francament saborosa. L'alternativa per fer smetána és barrejar crema de llet i iogur ben àcid.






Val molt la pena guardar un raconet per gaudir de la versió russa del panettone, que s'anomena Kulitx, i que la N. va tenir la paciència de fer, i ha tingut la paciència de parlar-ne.

S'acompanya de pásja, unes postres extraordinàries, fetes a base de mató, ous, sucre i ametlla ratllada. La pásja s'acostuma a decorar amb les lletres XB, inicials de "Crist ha ressuscitat!" -Jristos Vascriessi!-, paraules amb què els comensals es feliciten, al final de l'àpat, disposats a gaudir de la sobretaula al voltant d'un te -txai-.


Fotos: Indiano

Nota 1: es poden aconseguir tota mena de productes russos (com el blat negre, o la smetána) a la botiga Troika Delicatessen, al carrer de la Unió, 3. L'Indiano, malauradament, no té comissió.

Nota 2: en cursiva han anat apareixent les transcipcions fonètiques de les paraules russes. Aquestes transcipcions fonètiques lliures són responsabilitat exclusiva de l'Indiano, i en cap cas de la seva sogra.

3 comentaris:

Montserrat ha dit...

Caram indiano!!! quin goig que fa tot!!! a mi que m'agrada conèixer altres cuines i tradicion, si em decideixo a fer algun plat, ja demanaré consell. Tot i que jo també m'apunto al cava, amb vodka m'adormiria només començar l'apat.

Berenguer ha dit...

Hola Montserrat,
Doncs t'animo a prvar la cuina russa, que val molt la pena!

CRIS ha dit...

carai, nens!.Això si què és un senyor banquet.
Espero què haviat la Natasha em dongui una lliçó de fleca russa.
Salutacions.
Cris.