5.10.08

Ancorats en el masclisme. Un decàleg de masculinitat mexicana

Si les dones mexicanes estan ancorades en el masclisme, no es pot dir menys del homes que, mecànicament, reprodueixen els esquemes tradicionals de relació. O sigui que aquesta sèrie de notes sobre el masclisme a Mèxic no es podia tancar sense un:

Decàleg -o cruel retrat- del pare mexicà de classe mitja alta urbana.

1-Utilitzaràs trajos comprats als outlets de les clàssiques ciutats de compres gringas: San Antonio (Texas), San Diego (California). Habitualment et quedaràn un pel massa grans per la teva constitució més aviat baixeta i grassoneta. Portaràs una samarreta imperio sota la camisa. Tindràs predilecció pels marrons i els verds, també en camises i corbates.

2-Aniràs impecablement afaitat, com d'anunci de Gilette. Sovint, lluiràs bigoti, perfectament ben retallat. De vegades et posaràs gomina al cabell , i quan ho facis, no n'estalviaràs.

3-Faràs servir el cotxe "de luxe" de la família, i deixaràs el cotxe familiar a la dona. El models preferits seran els americans, però l'estrella serà el wolkswagen jetta de gamma alta.

4-Si tens un càrrec mitjà de l'administració o la para-administració, la teva feina estarà subjecta als humors de la variabilitat política mexicana, amb el punt àlgid que suposa, cada sis anys, les eleccions presidencials i la conseqüent renovació de totes les cúpules i càrrecs mitjans associats. En època d'eleccions presidencials, per tant, hauràs de vigilar especialment la teva hipertensió arterial, i el ritme cardíac. De fet, durant els mesos posteriors a les eleccions hi ha un augment d'infarts entre els teus col·legues.

5-Si treballes al sector financer, de serveis, o a la indústria, el teu lloc de treball ballarà al so dels dos primers inversors exteriors: els Estats Units i Espanya (la Madre Patria). És probable que la teva formació i preparació deficients et facin patir quan en l'empresa entrin nous socis.

6-Portaràs un tren de vida alt, probablement per sobre de les teves possibilitats: la teva condició de mascle t'hi obliga. Cotxes, vacances al Nadal (viatge a les platges de Mèxic, als Estats Units, o a Europa, que dona més pedigree), dues o tres targetes de crèdit, capricis per a la dona, estudis per als fills.

7-A casa no bellugaràs un dit.

8-Seguiràs amb passió el futbol mexicà i espanyol. També t'agradarà el beisbol, la boxa, els toros, i, en menor mesura, les baralles de galls.

9-Aniràs a les cantinas, a menjar i fer una copa amb els amics. Beuràs força cervesa i tequila. També acostumaràs a fer alguna trapelleria als table dance.

10-Seràs molt macho, i menysprearàs les dones ("pinches viejas") quan estiguis amb els amics, però sovint afluixaràs si tens una dona de caràcter.