18.10.10

Absolut gescheitert


Multikulti-Ansatz absolut gescheitert, va dir ahir la Cancellera Merkel amb contundència. I es va sentir una gran ovació a la sala de congressos de Potsdam, on estaven reunides les joventuts del seu partit.

"L'enfoc multicultural ha estat un fracàs absolut", va dir la Cancellera Merkel.

I mitja Europa va aplaudir. O més de mitja. Europa té molts exemples de fracàs de la multiculturalitat, de dramàtics fracassos d'aquest concepte, el més dolorós, Iugoslàvia. El més significatiu, el recent govern conformat a Holanda, la terra de la tolerància per excel·lència.

En tot cas, mitja Europa va aplaudir. També va aplaudir a en Horst Seehofer, cap dels socials cristians bàvars (CSU), que va afirmar, per si no havia quedat clar, que Multi-Kulti ist tot, "la multiculturalitat ha mort".

I l'altra mitja Europa va sentir algun calfred. Hi ha afirmacions que, pronunciades en alemany, i seguides d'una ovació, encara provoquen algun calfred.





...

2 comentaris:

PS ha dit...

Potser és que el tenim desenfocat l´enfoc multicultural. O que no n´hem sabut prou, ni els uns ni els altres.
A mi la Merkel no em provoca calfreds però sí segons quines veus que de la seva frase en faran bandera.
I sí és ben cert que les coses dites en alemany i en grans aforaments ens evoquen encara velles imatges difícils d´oblidar. Malauradament.

Berenguer ha dit...

A.,

El que em preocupa és la desacreditació de la multiculturalitat com a enfoc. El tema no és gens senzill, i la realitat és molt punyent arreu. Però aquest discurs, a Alemanya, fa pocs anys, hagués estat impossible.

En fi, val la pena reflexionar-hi. Hi ha coses que belluguen.

Gràcies pel teu comentari.