28.7.08

Escamoles

Així com l'expatriat mai no es va animar a gaudir amb veritable plaer dels gusanos de maguey, que li servien fregidets, dins una tortilla de blat de moro amb guacamole, o dels chapulines, llagostes de camp fregides també, de tamanys diversos, habitualment servits com a aperitius saladets, en canvi amb els escamoles, es va tractar d'amor a primera vista.

Els escamoles són, segons el parer de l'Indiano, el menjar prehispànic més deliciós de l'altiplà. Es tracta d'ous d'un tipus de formiga, que a la vista tenen l'aspecte d'un caviar blanc gegant. La manera més deliciosa com es poden menjar són fregits amb mantega, lleugerament perfumats amb epazote, una herba local que a l'expatriat li portava records de sàlvia. Els escamoles només tenen un problema: són cars, el kilo volta els 100 euros, degut a factors com l'escassedat, la forta demanda, la dificultat de trobar-los, i la temporada de recol·lecció, que és molt curta.

Cap al final de la temporada seca, als mesos de març i abril, sobretot a la zona de Hidalgo, al nord-oest de la ciutat de Mèxic, els recol·lectors caven fins a un bon parell de metres per trobar una mena ruscos plens d'aquest deliciós caviar prehispànic.

Servits en platets petits, i en restaurants d'alta cuina, els mexicans prefereixen menjarse'ls en tacos, és a dir enrotllats en tortillas de blat de moro. S'equivoquen. Res com degustar-lo a cullerades, com el bon caviar, per apreciar-ne tot el sabor.


Foto: infojardin.com

5 comentaris:

Montserrat ha dit...

Bufffff no m'acabes de convèncer massa... ;-)

Berenguer ha dit...

Ja imagino que quan et parlen d'ous de formiga arrufes el nas. Pensa però en coses qua aquí mengen com els cargols, els caps de les gambes, els formatges podrits, el foie gras (fetge hipertrofiat d'ànec)... que no són deliciosos? jejeje

CRIS ha dit...

A mi també m'agrada el món francés,no et pensis.Però el que m'agradaria veritablement és probar algun dia aquests xapulines i altres bestioles que creec que ja es poden trobar a la Boqueria.

Gracias per a tot un gran petó.

Berenguer ha dit...

Cris,

efectivament, es troben chapulines a la boqueria. Els chapulines, però, a par de la gracieta, no els trobo gairet bons, són una coseta cruixent i salada. A Oaxaca els fan amb llimona i picant, i són una mica més millors.

He de mirar si hi ha escamoles, i si és el cas, faré un soparet i convido a les fidels lectores del blog!

Unknown ha dit...

Molt interessant això dels escamoles.