Una de les lectores confesses del blog de l'Indiano, ha quedat prendada de Morelia, tot i que troba que les fotos, home, no n'hi ha per tant. Això resulta l'excusa perfecte per dedicar més espai a aquesta ciutat, i aquest Estat, que no s'acaben mai d'admirar prou.
O el Colegio de San Nicolás Obispo, on va estudiar un dels pares de la pàtria, Don Miguel Hidalgo y Costilla, el primer capellà rebel, que va cridar a la rebel·lió contra Espanya.
Però Michoacán no és només Morelia. També són les Danaus plexippus entapissant de taronja els arbres de la zona est de l'Estat.
En aquests dies d'abril, ja deuen quedar als boscos de Michoacán ben poques papallones monarca, extraordinaris insectes que fan un viatge migratori des del Canadà i el nord d'Estats Units fins a Michoacán (uns 4.500 kilòmetres!!!) cap al mes d'octubre, i que a inicis d'abril se'n tornen, com deia el poeta, "nord enllà on diuen que la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç".
Michoacán també són les màgiques, rotundes, colossals oliveres d'un poblet de nom ben sonor: Tzin Tzun Tzan (no és broma). Plantar-se al costat de 500 anys d'olivera et fa sentir com un nen petit al costat d'unes àvies venerables.
Tot i que més de "turisme de postal", el llac de Patzcuaro, amb les seves illes habitades, té un encant molt màgic. L'Indiano parlarà algun cop de les celebracions que a Mèxic es fan del día de muertos, i que tenen en aquestes illes una de les celebracions més sonades.
Al poble de Patzcuaro, es troben diversos petits hotels molt recomanables. El record de les tardes de lectura i cafè enmig d'aquesta pau és extraordinari. Probablement, el millor hotelet que l'Indiano coneix a Mèxic és aquest: La Siranda.
Fotos: N. L. de M. N. ; Indiano; ecologia.info ; picasaweb.com
5 comentaris:
segons un dels meus atles, el nom original de Patzcuaro es
"Tzacapu-ansucutinpatzcuaro" que traduit a l'angles (perdona'm pero l'atles es amb angles) vol dir "door to heaven". Ens podries dir l'origen del nom i el perque del significat?
gracies
Carme
Hola Carme,
Benvinguda al blog!
Doncs et confesso que no sabia l'etimologia de la paraula, tot i que té molt de sentit que vulgui dir "porta al cel".
A Patzcuaro se celebra una de les versions més espectaculars del "día de muertos" mexicà. El 2 de novembre, a Patzcuaro, les famílies porten ofrenes (menjar, flors) als morts, al cementiri, els canten, i s'estan al voltant de les tombes cantant, menjant, pregant...tot un espectacle de celebració de la mort, que per als ulls europeus és sorprenent.
Però vaja, el día de muertos mereixerà un post específic.
Una altra cosa a fer notar és que els indígenes que poblaven Michoacán eren (encara n'hi ha) els "purépechas", i que els seus topònims acaben tot sovint amb "aro", ho podràs comprovar a l'atles.
La llum d'aquestes fotos és francament espectacular.
Indiano, no haver conegut Michoacán és una de les espines que se'm van quedar clavades després de viure un any a Mèxic (ja fa més de 10 anys!). L'altra espina era el "Caribe mexicano", però això ho vaig poder resoldre el 2004 aprofitant la coincidència entre un viatge de feina i la Setmana Santa.
El millor de no haver estat a Michoacán és que encara em queda per descobrir un fantàstic racó d'aquest país fascinant.
Una abraçada,
Edu
Montserrat,
La llum de l'altiplà és especial per una conjunció de raons:
1-Estem al tròpic, en una latitud molt a prop de l'equador.
2-l'altiplà està en diverses zones, a molta alçada: 1500. 1800. 2000. 2500 metres
3- Excepte a la Ciutat de Mèxic, la pol·lució és molt reduida
Tot plegat dóna una llum, com tu dius, espectacular
Edu,
ja saps què et toca: cap a Michoacán: a mi no m'importa tornar-hi en expedició familiar conjunta, de turisme, és clar.
Publica un comentari a l'entrada